Lihapullat tomaattikastikkeessa

Valmista herkulliset lihapullat tomaattikastikkeessa! Resepti sisältää vinkkejä täydelliseen umami-maisuuteen ja helppoja ohjeita. Tarjoile spagetin ja parmesaanin kera.

LIHAPULLAT
1 dl korppujauhoja
1,5 dl maitoa
2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
400 g naudan jauhelihaa
15 g kuivattuja sieniä (esim. tatteja tai suppilovahveroita)
suolaa
mustapippuria
1 kananmuna
TOMAATTIKASTIKE
1 pieni porkkana
400 g laadukasta tomaattimurskaa
1 dl punaviiniä
öljyä
suolaa
pippuria
300 g spagettia
parmesaanijuustoa
tuoretta basilikaa

Lihapullat kypsyvät pehmeiksi tomaattikastikkeessa, ja mitä pidempään kastiketta haudutellaan, sitä maukkaammaksi se muodostuu. Kuivatut sienet eivät ole pakollisia, mutta ne tuovat lihapulliin syvyyttä ja umamisuutta.

Esilämmitä uuni 175 °C asteeseen. Levitä uunipellille leivinpaperi.

1. Sekoita korppujauhot maitoon ja anna turvota. Murskaa kuivatut sienet jauheeksi. Kuori ja hienonna sipulit sekä kuori ja raasta porkkana.

2. Kuullota sipulit pannulla voissa. Käytä matalaa lämpöä ja anna sipulien kypsyä hitaasti, jotta ne pehmenevät ja saavat makean maun. Siirrä noin kolmasosa sipuleista kulhoon lihapullien valmistusta varten ja jätä loput pannulle kastikkeen tekoon.

3. Lisää pannulle tomaattimurska, nosta lämpöä hieman ja jatka kastikkeen hauduttamista. Samalla voit alkaa valmistamaan lihapyöryköitä.

4. Sekoita keskenään kaikki lihapullien ainekset ja muotoile taikinasta samankokoisia pyöryköitä. Aseta ne uunipellille. Jos lihapullat tarttuvat käsiin, huuhtele kädet välillä kylmällä vedellä. Paista uunissa noin 20 minuuttia, kunnes pyörykät ovat melkein kypsiä.

5. Lihapullien paistuessa jatka kastikkeen valmistusta. Lisää kastikkeeseen porkkanaraaste ja punaviini, ja hauduta seosta edelleen. Jos kastike tuntuu liian paksulta, lisää loraus vettä tai punaviiniä.

6. Mausta kastike suolalla ja pippurilla. Voit halutessasi käyttää myös chili- tai paprikajauhetta tai kuivattua oreganoa lisämausteena. Lisää lähes kypsät lihapullat kastikkeeseen varovasti, etteivät ne hajoa. Hauduta vielä noin 15 minuuttia, jotta lihapullat kypsyvät täydellisesti. Sekoittele varovasti välillä.

7. Keitä spagetti ohjeen mukaan. Valuta hyvin ja sekoita kuumana tomaattikastikkeen joukkoon. Lisää loraus laadukasta oliiviöljyä ja sekoita hyvin. Tarjoile heti.

Raasta annoksen päälle runsaasti parmesaanijuustoa ja ripottele päälle tuoreita basilikan lehtiä. Tarjoile lisäksi tuoretta maalaisleipää.

Valmistusaika: 1 h
Annosmäärä: 4

Tietoa reseptistä

valmistusaika: 
60 min
annosmäärä: 
4